Mire emlékszik a kisbaba és mit felejt el?

Létrehozva 01.10.2021
Néha különös képek jönnek elő emlékeinkben és gyakran nem tudjuk hová besorolni őket. Ezek lehetnek a korai gyermekkor emlékei. Lehetséges, hogy megőrizzük emlékeinken az újszülött éveinkből? Ha képesek vagyunk felidézni néhány emléket a kisbaba éveinkből, mire fognak majd emlékezni a mi gyerekeink? Vajon aggasztja majd őket minden szemrehányásunk és minden büntetésünk? Vagy elfelejtenek majd mindent? Képesek vagyunk tudatlanul megváltoztatni az adott személyiségüket? De viszont nem lenne jó, ha emlékeznének minden egyes érintésünkre és simogatásunkra?

Gyermek emlékei 0 – 1 éves korig

Különböző felmérések szerint a babák hat hónapos korig emlékezhetnek a születésükre, vagyis a születési folyamatra, még a múltbéli életből származó emlékeket is képesek felidézni. Az amerikai tudósok kimutatták, hogy a gyerekek fél éves korig több fajta nyelvet megértenek, képesek számolni és képesek felismerni egyes alakokat. Sajnos, a gyerekek egy evés korig mindezeket a képességeket elfelejtik, mintha kitörlődnének, és újból, új képességeket tanulnak, mintha tiszta lapokkal kezdenék életüket. Ahogy a gyermek agya nő és fejlődik, az emlékei megváltoznak, és a memóriaközpont növekszik. Csakhogy a memória növekvése annyira minimális, hogy felnőtt korban alig lehet megtartani az ilyen korai emlékeket. Mindenesetre sokan emlékeznek azonosíthatatlan képekre, amelyek színes foltoknak tűnhetnek. Talán pont ezek az emlékek lesznek a gyerekkori emlékek, például a gyerekszobáról, vagy kiságyról, vagy esetleg emlékek az ismerős arcokról.

Gyermek emlékei 1 – 2 éves korig  

Az egyetlen, amire a gyerekek egy éves kor után emlékeznek azok a hangok, illatok és arcok. Különösen azok az arcok, amelyek legtöbbet vannak körülöttük, azaz az ismerős arcok, vagy a család. És ez a gyerekek számára a legfontosabb. Ezért kell egy éves korig a lehető legtöbbet beszélni hozzájuk. A gyerekek ugyanis legjobban a hangokra és a szavakra emlékeznek. A szavakat a kisgyermekek tőlünk felnőttektől tanulják. A szavak azok, amiket a leggyorsabban emlékeikbe zárják és a későbbiekbe képesek majd helyesen használni. Vigyázzunk ezért milyen szavakat ejtünk ki előttük. Még ha úgy gondoljuk, hogy még nem érzékelik őket, akkor is emlékezni  nagyon jól fognak rájuk. Még a felnőttkorban is, a szakértők szerint felidézhetünk olyan mondatokat vagy figyelmeztetéseket, amelyeket a kisgyermekes időszakban hallottunk. Egyes parancsokat, azonban a gyerekek nem képesek meg érteni, és pont ezért emlékeznek rájuk. A mi agyunk és gyermekeink agya hosszú ideig képes megtartani a kellemes emlékeket, szép tájakat és helyeket, de felnőtt korban legfőképp a hipnózis alkalmazása képes előhívni őket. Amiről a kisgyermekek legkönnyebben megfelejtkeznek, pont mint a felnőttek is, a rossz, fájdalmas vagy kellemetlen tapasztalatok és emlékek, de csak ha nem hosszadalmasak. A hosszú távú kellemetlenségek traumává alakulnak, és azok sajnos nem tartoznak az elfelejtett emlékekhez. Azokat a gyerekek megőrzik egész életük során, és így sajnos a személyiségük típusa is megváltozhat, bizonyos szituációkban visszafordíthatatlanul.

Gyermek emlékei 2 – 3 éves korig

Két éves kortól a gyerekek már sokkal több emléket képesek megtartani. Emlékeznek az örömökre és bánatokra, életük szép pillanataira, születésnapokra, ajándékokra, de többnyire felnőtt korig, csak a töredéke marad meg. Bizonyos időpontokban, a két-három éves gyerekek, képesek felidézni majdnem mindent amire szükségük van (színek, kedvenc dolgok, tevékenységek, helyzetek és helyek). Nekünk szülőknek vigyáznunk kell a szavakra, a figyelmeztetésekre és büntetésekre, de csak azért, hogy gyermekünk  gyerekkorukból csak a legszebb pillanatokra emlékezzenek majd, hogy gyermekkorukból és szüleikből örökkévaló példát  kapjanak. Ez az életkor ezért fontos az oktatás szempontjából. Ebben az életkorban kell átadnunk magunkból és a körülöttük lévő világból a legfontosabbat, hogy helyes utakra tereljük őket életük hosszú útján. Így biztosak lehetünk benne, hogy elfelejtik majd azt a néhány rosszat, ami a kis világukban megtörtént velük.