Amit az anyaság adott…

Létrehozva 01.10.2021
Az anyaság az egyik legnehezebb női hivatás, és erre a szerepre sajnos még felkészülni sem lehet…De természetesen ez az egyik legszebb megbízatás… Szeretnék veletek megosztani pár gondolatot arról, hogy számomra, mint kétgyermekes anyuka számára, mit jelent az anyaság, hogyan változtatta meg az életem és mi mindent kaptam tőle…

Önkontroll és türelem

Nagyon nehéz magunkat megfékezni, ha naponta többször halljuk, hogy a gyerek sír, ha éjszaka többször fel kell kelnünk attól függetlenül, hogy jól vagy rosszul érezzük-e magunkat, ha a gyerek kiabál és hisztizik az üzletben, ha állandóan valamit kikönyörög, ha nem fogad szót és ha mindent maga szerint szeretne csinálni…Ezek a helyzetek olyan önkontrollra tanítanak meg, amelyet más szituációban vagy hivatásban biztosan nem tanulnánk meg…Nem beszélve a türelemről – amíg a gyerek leszokik a cumiról, amíg megtanul járni, amíg rászokik a bilire, amíg megtanul maga öltözködni, amíg egyáltalán feöltözik, amíg megtanul elrakodni, amíg megcsinálja a feladatait, amíg elalszik, amíg felkel, stb. – mi, anyukák, csak úgy osztogathatnánk a türelmet, nem így van?

A meghallgatás képessége

A gyerekek sok mindent igényelnek, de amire a leginkább szükségük van, az a szeretet és a meghallgatás. Néha a gyerekek annyit tudnak beszélni, hogy erőnk sincs meghallgatni őket, nem még figyelni is arra, amit mondanak. Idővel viszont megtanulunk rájuk figyelni, hiszen addig úgy sem hagynak békén bennünket. Rájövünk, hogy épp a meghallgatás segít a legtöbbet a gyerekeinknek, és jobban fogjuk tudni őket nem csak megérteni, de nevelni is.

A tervezés és a módosítás képessége

A gyerek világra jöttével nagyon sok minden megváltozik, elsősorban a szabadidőnk és a magánéletünk kárára. Pontosan azért, hogy a szülői kötelességeink mellett jusson idő egy kis szabadidőre is, megtanulunk mindent pontosan megtervezni. Olyan menedzseri képességeket tudunk így elsajátítani, amit más munkában keresve se találnánk. Fontos az is, hogy megtanuljuk a terveket gyorsan megváltoztatni, hiszen a gyerekek esetében bármikor közbejöhet betegség, kieshet a bébiszitter és nekünk át kell értékelnünk nem csak az egész szituációt de a terveinket is…A gyerekekkel minden egyes nap kiszámíthatatlan…

Más fényben látni a világot

Akármilyen bonyolultnak és kellemetlennek tűnhet az élet, a gyerekek világra jöttével minden megváltozik, mivel meg szeretnénk nekik mutatni, hogy érdemes élni, hogy a világon annyi csodás dolog van, amelyeket szeretnénk felfedezni és amiket fel is kell fedeznünk…Hogy örömet tudunk lelni minden apróságban, minden lélegzetvételben…Hogy boldogan tervezünk kirándulásokat az újabb élmények felkutatása reményében. Mondhatjuk, hogy a gyerekeinkkel tanulunk meg igazán élni, főként úgy, hogy az ő szemükkel nézünk a világra.

A tolerálás és a megbocsátás képessége

A gyerekek megtanítanak bennünket a megbocsátásra, egyik nap haragszanak ránk, ha valamit nem engedünk meg nekik vagy kiabálunk velük, a másik nap pedig istenítenek bennünket…Bennünk is hasonló érzések fognak kavarogni. Az egyik pillanatban az őrületbe tudnának kergetni, máskor viszont úgy érezzük, hogy a világon senkit sem tudnánk jobban szeretni. Ez nagyszerű a gyerekekben. Sokkal könnyebben fogunk tudni megbocsátani és sokkal többet tudunk majd tolerálni, mint amennyit valaha is gondoltunk volna. A párkapcsolatunkban is jól jöhet ilyen tulajdonság.

A korlátlan és önzetlen szeretet képessége

Hirtelen nagyon erős szeretet áraszt el bennünket, amire nem tudunk magyarázatot adni, de idővel rájövünk, hogy nem is kell. Olyan erős szeretettel vesszük körül a gyermekeinket, amelyet másnak nem tudnánk adni, mivel önzetlen és semmit sem igénylő, akárcsak a gyermek saját maga. Csak veled szeretne lenni és feltétel nélkül szeret, semmi sem jelent számára többet, mint a te közelséged. Te jelented számára a legcsodálatosabb embert. Minden gyermek számára a szülő a legkedveltebb teremtmény. Bárcsak ez így maradna a felnőttkorban is. Az általunk érzett szeretet azonban nem változik meg.

Kiélvezni minden pillanatot

Mindent, amit most átéltek, a kisbabátok társaságában méginkább élvezni fogtok. Minden pillanatot teljes egészében fogtok megélni, mivel a gyerekeitek ezt fogják kérni tőletek…Hiszen előttük áll az egész élet, minden perc szórakozás számukra, de főleg veletek fognak szórakozni és számotokra ez meg fog érni minden percet, még a kirándulások során előforduló kis nehézségek árán is.

Félelem

De mit adott leginkább az anyaság? Félelmet. Ezzel számoljatok. Mindegy, hogy a gyerek egy, öt vagy tizenöt éves, mindig félteni fogod, és már sose fogsz úgy aludni, mint azelőtt. A félelem ott fog leselkedni minden sarkon. Attól függetlenül, hogy mennyire vagyunk félősek, a gyerekek világra jöttével a félelem is születik. Arról, akit a legjobban szeretsz, egy percre sem szeretnéd levenni már a szemed. Lehet, hogy egy pillanatra igen, de egy bizonyos ürességet így is érezni fogsz, de csak egy kis idő után. Mindenesetre az anyaság nagyon sok mindent ad a számunkra, még ha eleinte inkább az ellentétjét érezzük, de érdemes átélni minden pillanatát. Ha az erőd már kimerülőben van, ne aggódj, a gyerekek újra feltöltenek és betöltik a szíved, mégha néha fájni is fog és nem tudsz majd elaludni a félelemtől.

Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Maminka dvou dětí, spisovatelka, milovnice literatury, kultury, módy a dětí, autorka básnické sbírky, vítězka literárních soutěží Týnišťský literární Parnas, finalistka soutěže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článků pro ženy a maminky.