Hogyan előzzük meg a striák keletkezését?

Létrehozva 01.10.2021
Mitől félnek lejobban a nők a terhesség alatt? A szülés mellett a második legnagyobb félelmet a terhességi csíkok vagy striák keletkezése jelenti. Ezek a kis hegek különféleképpen jelenhetnek meg, a terhesség alatt a mellek és a has tájékán képződnek a leggyakrabban. Nem minden nőt érint ez a probléma, viszont akiket igen, azok számára van néhány tippem, hogyan lehet ezeket a csúf hegeket elkerülni.

Hogyan keletkeznek a terhességi csíkok?

A striák a bőr extrém meghúzódása során keletkeznek, mivel a bőr alatti kötőszövet nem tud olyan gyorsan növekedni, mint a bőr felső rétege, ezért megreped vagy elszakad. Az ok lehet gyors súlygyarapodás vagy terhesség. Jelentős szerepet játszhatnak az örökletes hajlamok, a pubertáskori hormonális változások, terhesség vagy menopauza. Striák keletkezhetnek hormonális gyógyszerek használata során is

A terhesség során ezek a fehér hegek a hormonális változások során vagy a bőr gyorsabb húzódása során keletkezhetnek. Nagyon fontos a bőr minősége is. Azon nők esetében, akiknél gyakrabban fordulnak elő bőrproblémák, fogékonyabbak lehetnek a striák keletkezésére is. A nők többségénél a striák az utolsó trimeszterben jelennek meg a leggyakrabban, de keletkezésük összefügghet a magzat méretével is. Minél nagyobb a kismama pocakja, annál nagyobb az esély a striák képződésére. Természetesen ez sem aranyszabály. Néha elég megfelelően gondoskodni magunkról.

A jó tanács aranyat ér, főleg ha a striákról van szó

Ajánlott már a terhesség kezdetétől fogva kenegetni és masszírozni a testünket, hogy a bőrünk rugalmas és elasztikus legyen. Egyéb fontos szempontokat is figyelembe kell vennünk. Elsősorban figyelnünk kell a megfelelő folyadékbevitelre. Igyunk tiszta vizet vagy friss gyümölcslevet. Bőrünk így megfelelő hidratálást kap.

Másik fontos szempont a kiegyensúlyozott, C-vitaminban gazdag étrend, amely fontos szerepet játszik a kötőszövet kialakulásában, így biztosítva a bőr rugalmasságát.

Az otthoni masszázs is nagyon hatékony lehet. A problémás területeket simogathatjuk vagy enyhén csípdeshetjük, amely következtében a bőr enged a feszességéből és nem fog annyira húzódni. Ami a melleket illeti, a kenegetés és masszírozás mellett ne feledkezzünk el a melltartó megfelelő alátámasztásáról sem, az is nagyon sokat számít.

Hogyan tüntethetjük el a striákat?

A terhességi csíkokat nagyon nehéz eltűntetni. A nők többségénél a szülés után megmaradnak a striák. Igaz, hogy egy idő után változik a színük, fehérről átlettszővé válnak, de teljesen nem tűnnek el. Az állandó striák olajjal való masszírozása is fontos. Lézeres kezelés vagy mikrotűs frakcionált rádiófrekvencia is megoldást jelenthet a striák eltűntetése érdekében, amely során tűk segítségével meleg energiát juttanak a kollegénrostokhoz. A keletkezett hegeket sem biztos, hogy ezekkel a kozmetikai módszerekkel el tudjuk tűntetni, mindig a bőrön maradnak, de részben láthatatlanná tudjuk őket tenni. De biztos ami biztos, a megelőzésnél nincs fontosabb, ebben mindannyian egyet érthetünk.

Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Maminka dvou dětí, spisovatelka, milovnice literatury, kultury, módy a dětí, autorka básnické sbírky, vítězka literárních soutěží Týnišťský literární Parnas, finalistka soutěže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článků pro ženy a maminky.