Szex a terhesség alatt

Létrehozva 01.10.2021
Sok nő tart a terhesség alatti a szextől, mivel nem szeretnék veszélyeztetni a magzatot. Másfelől a terhesség alatt növekszik a nők libidója, főként a második és harmadik trimeszterben. Veszélybe sodorhatjuk a gyermekünket vagy teljesen biztonságos a terhesség alatti szex?

Terhesség és biztonságos szex

Ha az egészségünk engedi és a nemi közösülést a kezelőorvosunk nem tiltotta meg, nem kell tartanunk a terhesség alatti szextől. Ez természetes része a várandóságnak és egyben nagyon izgató is, ezért nincs okunk ezt megvonni magunktól. A méh biztonságos távolságra található a hüvelytől. A védelmet növeli a méh izmos fala, a magzatvíz és a magzatburok. Egyes szakértők biztonsági okokból azonban a szex elkerülését javasolják a terhesség utolsó heteiben. Állításuk szerint a spermiumokban található hormonok képesek stimulálni a kontrakciókat, de ez az állítás sem 100%-ra pontos.

Szexpózok a terhesség alatt

Olyan pózokat válasszunk, amelyek kényelmesek a számunkra. Kevésbé ajánlott a misszionárius póz a hasra kifejtett nyomása miatt. Kísérletezhetünk olyan pozíciókkal, ahol a férfi hátulról vagy oldalról hatol be.

Mikor lehet a terhesség alatti szex veszélyes?

A szexuális együttlét nem ajánlott vérzés, ismétlődő folyás, vetélés vagy koraszülés veszélye esetén. Ezek az általános szabályok, de mindig figyelembe kell vennünk az aktuális állapotunkat. A szexuális együttlét vagy orgazmus utáni görcsök normálisak. Ha néhány perc után nem szűnnek meg vagy vérzést észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz.

Ha nincs kedvünk szexelni

Ha nincs kedvünk a szexhez, ami az első trimeszterben teljesen normális, beszéljünk róla a párunkkal. A terhesség elején csökkenhet a libidó a hormonális változások, a rosszullétek, hányingerek és egyéb kellemetlenségek miatt. Ez eléggé gyakori jelenség. De nagyon fontos, hogy a párunk tudja, milyen érzések kavarognak bennünk és hogyan segíthet rajtunk. Ne hagyjuk, hogy abban a tudatban éljen, hogy a szexuális vágy hiánya valójában a felé irányuló közömbösség.

Összegezve a terhesség alatti szex biztonságos. Ha a terhesség normális és semmilyen komplikáció nem áll fenn, nincs ok nem élvezni a szeretkezést a párunkkal egészen a terhesség végéig. A magzatburok és a vastag méhizomzat biztosítja a kisbaba biztonságát. Az orgazmus enyhe méhösszehúzódásokat válthat ki, amelyek azonban ártalmatlanok. Tehát nyugodtan élvezhetjük a párunk testközelségét és a köztünk lévő összhangot, amíg bele nem keverednek a kisbabánk szükségletei.

Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Maminka dvou dětí, spisovatelka, milovnice literatury, kultury, módy a dětí, autorka básnické sbírky, vítězka literárních soutěží Týnišťský literární Parnas, finalistka soutěže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článků pro ženy a maminky.